V PRAZE BLAZE.

V Praze bylo blaze. Asi tak by sa pár slovami dali opísať dni ktoré sme strávili v "stovežatej". Keď sa povie Praha, moje asociácie sú: pivo, matriošky, Vltava, koncert Red Hot Chili Peppers a to ako sme z jedného okna jedného hotela spievali pesničku "Láska je láska" od Lucie Bílej so slečnou D., keď sme boli na zájazde zo SND, kde sme vystupovali v Národnom divadle. Tentokrát sme si urobili výlet s mottom "Veľká noc v Bratislave je nuda, ideme do Prahy lebo to je viac hipster :D".

Den první
Getting ready in elevator

(otáčajúca sa) Hlava Franze Kafky, Národní třída
autor: David Černý (to som mohla tušiť! :D)

Na obed sme zakotvili vo vegetariánskom bistre Dhaba Beas (Vladislavova 24), kde funguje systém jedla na váhu- 20,90 Kč/100g a výber je celkom pestrý. V Prahe majú celkovo 8 pobočiek a za zmienku stojí 40% zľava na všetko vážené jedlo hodinu pred záverečnou. :) A chutilo nám!

"Pravá, ľavá" :D

 Medvedík koala

Výtopna na Václaváku 56, kde Vám pivo dovezie vláčik (a ak nebudete dosť pohotoví aj odvezie :D)
Čapujú Krušovice a za "desítku" aj so zážitkom zaplatíte 34 Kč.

Po unavujúcom prvom dni vrátane cesty sme už len zbehli do obchodu aby sme nepomreli hladom. Kedže som zabudla doma slona, s naivnou predstavou som si kúpila kindervajce, a tam bol prekva-pivo tento (Veľkonočný) zajíc. Kúpila som aj retro Pedro žuvačky, no tetovačky nám nešli zo záhadných dôvodov natetovať. Sklamanie roka! :( :D


Den druhý
Velikonoční trhy na Náměstí Míru boli veľmi fajn. Počasie nám prialo, ja som podľahla nákupnej mánii a kúpila som si fialový drevený náhrdelník za 20 Kč a Paťo sa dočkal obľúbených pražených mandlí. Len by ma zaujímalo čo je na nich tradičné a taktiež čo je tradičné na trdelníku so šľahačkou, ktorý predávajú v centre mesta. :D ("profesionálna deformácia")

Pre niekoho bola zážitkom i prvá jazda metrom v živote. :) Nebáli sme sa napriek rečiam ktoré viedlo zopár miestnych na "Míráku" na trhoch.

Náhodne po ceste objavená a údajne vychýrená zmrzlináreň Angelato nemohla uniknúť našej pozornosti a túžbe po niečom sladkom. Andrej vyskúšal orieškovú, ja pistáciovú (bola mňam!) a navyše som dostala o dva kornútky naviac (kvôli malej nešikovnosti zmrzlinárky) :P
Angelato sídli na Rytířskej 27 a porcia stála myslím 45 Kč (ale bola fakt veľká!)

Kedže sme sa nechceli tlačiť medzi vééľa turistami a matrioškami, "zakotvili" sme na Střeleckom ostrove na ktorý sa dá dostať z Mostu Legií.

Ako sa hovorí v jednej reklame: "keď si hladný nie si to ty". Po urputnom hľadaní voľného miesta sme vďaka Andrejovmu šiestemu zmyslu našli podnik Atmosphere ("Atmoška"). Sídli na Smetanovom nábřeží 14 a myslím že sme sa zhodli že mu udeľujeme 10/10. :) Ceny naozaj prijateľné, jedlo skvelé, obsluha tiež, pivo nehovoriac. A ako bonus hrala tam dobrá hudba! :) 

domáce zemiakové čipsy s troma omáčkami/95 Kč, mega vývar s domácimi rezancami/35 Kč, vegetariánske kari s kuskusom (na požiadanie vegánske)/145 Kč, medové rebierka/179 Kč, nakladaný hermelín alias "hermoš"/69 Kč, pečené rebierka/ 179 Kč
čapujú Plzeň, Gambáč excelent, tmavý Kozel a Fénix, my sme zvolili Kozla za 35Kč :)

Po namáhavom gurmánskom zážitku sme sa presunuli do čajovne Buddha (Myslíková 23), ktorá si fíčí underground ako sa patrí. Až na to že jeden z obsluhujúcich nám nerozumel sme to zase raz vychytali! Dali sme si Genmaicha (65/85 Kč), Maté Amigho (s karamelom!) (69Kč), Tuaréga (69Kč) a vodnú lesné plody (129Kč) spolu s mrazícím šlauchom (asi doteraz si nie sme istí čo to bolo:D) za 20Kč navyše. Ale oplatilo sa, vodná nám vydržala neskutočne dlho :)
Za zmienku stojí že títo týpci plánujú múzeum múzeum medoviny :)


Den třetí (Praha ukáž tu tvoju ZOO! :D)
Hneď pri vchode nás ako privítanie čakal sloní trus. Aké osudové :D Žiaľ som nejak nezisťovala čo to stojí ani aké má účinky...no na ich e-shope sa dá objednať bylinný likér "Sloní moč" :D rôzne recyklo veci zo slonieho trusu a za 12 000 Kč sa môžete stať chovateľom na jeden deň (aj slonov!)

Monkey Eats Bananas :D

Rozárka z Popolušky/ holúbkovia z Popolušky/ sup?/ najvác smiešny vták no meno nevieme/ ako prasa v piesku (nie v žite) :D/ plameniaky

 bežíš ako veľryba :) :P

 súsošie Pastevci gepardů, autor: Michal Gabriel

kapsička FOXY LADY od HEY WOLF 

ak je pekne určite treba využiť možnosť vyviesť sa lanovkou, cena za lístok je 25 Kč :)

A taktiež si netreba nechať ujsť výhľad z rozhledny Obora, vstup hore je free (vrámci vstupenky). Ak ste milovníci rozhľadní tak ako moji rodičia určite si nenechajte ujsť ani Petřín, Žižkovskú věž, Cibulku, či Dům dětí a mláděže Modřany :)
 Údolí slonů, čo viac dodať? :) táto časť je jedna z najlepších v ZOO, ako inak, veď slony sú naj! :)
Socha Radegasta- boha slnka, hojnosti a úrody a silák Andrej.
Autor: akademický sochár Albín Polášek
Zaujímavé je že tento odliatok mal byť pôvodne v záhrade autora, no nakoniec skončil v Pražskej ZOO, originál by mal byť na frentštátskej radnici, kópia ktorá stála takmer milión Kč je od roku 1998 na pôvodnom mieste- na hrebeni Radhoště, ktorý vrelo odporúčam navštíviť spolu s Pustevnami Dušana Jurkoviča.

13 792




Den čtvrtý- Národní technické muzeum
 Veľkonočný hairstyle a´la Andy aneb šibi-ryby? :D

 Tak sme to predsalen našli- Letná! :)

 Letenské komíny, autor: Zdeněk Sýkora

Letenský kolotoč, unikátna technická pamiatka. Slúžil od roku 1892 do roku 2004 a momentálne prebieha zbierka na jeho obnovu a opätovné fungovanie. Snáď sa podarí, takýmto iniciatívam treba držať palce! :)

 Dopravná sekcia múzea

 Dybä, toto mať a vozíme ťa hore- dole po Prahe :)

 A Andrej toto mať a vozíš sa kade- tade :)

bicycle posters :)

 Pri tomto exponáte som si hneď spomenula na Urban marketov, kde bamboobikes boli na predaj :)

 Väčšinou sa hádžu mince do fontán či studní, no vhodiť si mincu do balóna? To sme nemohli odolať :) Čo mi pripomína že ešte stále máme ako rodinka voucher na spoločný let balónom, waaa teším! :)

 Andyho vysnívané auto je to v ktorom sa vozil sám Tomáš Garrigue Masaryk :)

A Paťova vysnívaná je Fabia Super 2000 :P

 Tvorbu ktorého umelca Vám pripomína kachličková mozaika? :)

 Kúsok domoviny človek nájde všade :)

Výstava ceny Czech Grand Design 2015 (môžete ju stihnúť do 1.5.2016)
1. Rony Plesl / svítidlo Merkur (Preciosa) 
2. Sofya Samareva/ kolekce klobouků (Joelle Boers), kolekce provazových head pieců (Muslin Brothers)
3. Tomáš Brousil, Petra Dočekalová, Zuzana Lednická a Radek Sidun / projekt TYPO 9010 - České digitalizované písmo 1990–2010 (vyd. BiggBoss)
4. Olgoj Chorchoj / kolekce svítidel a poklopů TIM (Bomma)

 Firestarter 

 Naša Zem je guľatá umtá umtá umtatá

 Retro stylin

Vyskúšali sme si aké je to mať bezbariérovú kuchyňu ako vozíčkar

 Tiskařství
P.S.: ak raz nebudete vedieť čo mi dať ako darček, tak poprosím tú knižku o slonovi, ktorý sa bál výšky :)

 Trochu zábavy nezaškodí nikdy :D

Fontána pôvodne vytvorená pre československý pavilón na Expe 58 v Bruseli
Jana Pauly, Alice Třísková

 Hviezdy televízneho štúdia Českej televízie :D

A na záver trocha architektúry a ide sa domov.
Maj sa pekne milá Praga! :)

photos by me, Patrik & Dybä
http://www.atmoska.cz/uploads/atmoska_photo/19.jpg

Komentáre

Obľúbené príspevky