KAM NA RANDE V BRATISLAVE: ŠTUDENT


Na úvod len aby bolo jasné, že pod slovom rande rozumiem (evidentne tak ako Wikipedia :D) dohovorené stretnutie dvoch alebo viacerých osôb. Žien, mužov, ženy s mužom, babky a vnučky, susedov, kolegov, spolužiakov...kohokoľvek. :)
Určite nie som jediná, ktorá kedy počula alebo vyslovila otázku: "Kam pôjdeme?". Možností je (aj keď sa to nezdá) dosť veľa, a kedže krásne slnečné dni sú pred nami treba si to pre istotu zosumarizovať. :)
Nasledujúci výber tipov predstavuje verejné voľne dostupné priestory/aktivity, ktoré nemožno limitovať výhovorkou: "ale ja nemám peniaze", preto sú vhodné pre študentov, dôchodcov aj mamičky na materskej. :)


# VODA
    Dunaj
Mainstream, alebo "klasika", no tou sa zväčša nedá nič pokaziť. Osviežením môže byť návšteva niektorého z voľne prístupných pontónov a pohupovanie nohami nad vodou (s rizikom že prídete o topánku :P).

Apollo most
/alebo iný most podľa výberu
Keď som mala tak 15-16 rokov, mosty ako také mi prišli fascinujúce. Konkrétne ich funkcia spájať- miesta, ľudí, osudy. Určite teda odporúčam prechádzku po niektorom z mostov na druhý breh Dunaja. A hádam sa čoskoro dočkáme aj sprístupnenia nového Starého mostu. A potom si dáme Tour de most! :D 

Štrkovec
/alebo iné jazero podľa výberu (Kuchajda, Draždiak, Vajnorské jazerá...)
Keď nadšení bežci môžu behať dokolečka dokola, tak aj prechádzať sa dá dokolečka dokola. V lete kúpanie a opaľovanie, v zime korčuľovanie. A navyše pokojná vodná hladina s labuťkami pôsobí celkom relaxačne.


# ZEM
Filiálka
Na malý únik z reality poslúži dobre aj prechádzka po (už) nevyužívaných koľajniciach od Tržnice na Trnavskom mýte až po "kukuricu", ktorých okolie zveľadila Zelená hliadka. :)

 Medická záhrada
Jarno- letná klasika oddychu detí, mamičiek, partií kamarátov aj zamilovaných dvojíc. Piknik, bedminton, frisbee, ale aj letná čajovňa, cvičenie jógy, Domček Medická (kaviareň a bistro), štvrtkové Farmárske trhy na Poľnej ulici...je toho dosť. 
Ja osobne sa veľmi teším na Cirkul´art (festival nového cirkusu), ktorý je peckový! :) 

"Račko"
 Nostalgický návrat do detských čias ale aj pozorovanie bezprostrednej radosti zo života je možné na detských ihriskách.
V poslednej dobe je trendom aby ich súčasťou bola tiež "fitness" zóna. Údajne tieto stroje na cvičenie majú slúžiť (aj) pre seniorov, no zatiaľ som na nich žiadneho nevidela. Každopádne ich nájdete napríklad aj na Kuchajde, v "Jame" (Nová Doba), ale aj na  Fajnorovom nábreží s výhľadom na Dunaj :)

Železná studnička
Raj opekania a grilovania chtivých a super miesto na oslavy v letných mesiacoch. 

Pri tomto tipe sa mi v hlave ihneď objavila scéna s The Big Bang Theory ako bol Raj s Lucy na rande v knižnici :D No v tejto super oáze (ktorú verne stráži mačací gang) betónovej džungle sa tí sociálne a komunikatívne zdatnejší môžu aj porozprávať a dať si aj nejaký ten prinesený nápoj či snack. Otvorené by malo byť od Mája a určite treba sledovať aj podujatia (koncerty, premietania...) ktoré sa tam konajú. 
fotografia: D. Veselský


# VZDUCH
 Slavín
Západ či východ slnka, romantika. V noci by som tam neodporúčala chodiť kedže podľa rôznych "urban legends" by ste mohli prísť o zub/y (nie pôsobením zúbkovej víly :D), alebo sa stratiť v časopriestore. 

Ihrisko pre veľké deti, Dúbravka
Toto miesto je úplne že super, no keď sme tam boli naposledy koleso a´la škrečok bolo takmer úplne zničené- rozobraté, takisto niektoré ďalšie "atrakcie" podobne. Asi to niekomu vadí...škoda veľká. Toto miesto nájdete keď pôjdete stále hore a hore a hore a hore...:D A hneď za ním je les! :D

Sandberg, Devínska Nová Ves
Ďalší únik z reality vhodný aj na ukázanie kamarátom a návštevám zo zahraničia, napriek tomu že je trocha od ruky. Je to však unikát ktorý treba vidieť aspoň raz za život!

Bratislavský hrad
Ďalšia letná klasika. V hlave mi víria v spojitosti s ním rôzne spomienky. Pivo/ radler či zmrzku do ruky a ísť hore na "vyhlídku"- to je predstava príjemného večera. Wááá nech už je letný večer! :) 


# OHEŇ
 Cyklomost Slobody alias Most Chucka Norrisa, Devínska Nová Ves
Most ponad rieku Moravu v tejto oblasti existoval už za vlády Márie Terézie. Ten prvý bol z kameňa a dreva no zničili ho ľadové plávajúce kryhy. Ten ďalší bol odpálený a tretí opätovne zničili ľadové kryhy. Potom existoval už len prevoz kompou a loďami. No a tento (since 2012) je už nezničiteľný a nikto proti nemu nemá šancu, veď ho ochraňuje sám Chuck Norris! :D
No a výhodou mostu je samozrejme to že sa prostredníctvom neho dostanete do Rakúska! 
Ale ja budem radšej ticho, lebo ja som tam bola zatiaľ len raz (hanba mi) aj to na "pešiaka", ale one day! :)

Jedna z mojich naj naj akcií v Bratislave vôbec. Jednak sa mi páči že je v pravidelnom intervale (posledný piatok v mesiaci), a taktiež je super byť súčasťou "masy" a zároveň sa cítiť výnimočne a bojaschopne a vychillovane (vďaka soundsystému a zvoneniu zvončekov). 
Bicykel je jedna z vecí/ činností, ktoré ma dokážu absolútne upokojiť a je to pre mňa taký symbol slobody.
Tak s kým sa vidíme na najbližšej jazde? :)

Nočná cyklojazda na vlastnú päsť
Samozrejme vždy sa dá ísť aj po svojom kade-tade. Bicyklovanie po nočnej Bratislave (nie len) má svoje čaro a hlavne tie voľné cesty! Wueeej! :)
A keby ste náhodou nemali bicykel, prípadne nie ste z Bratislavy tak určite treba sledovať White bikes Bratislava (sharing systém).


# EXTRA TIP
Kameň, papier, nožnice
Táto urbánna hra je vhodná pre tých, ktorí sú často nerozhodní (tak ako ja), alebo sa radi len tak túlajú. Na každej križovatke ciest určuje smer ten kto vyhrá/ porazí ostatných v hre kameň, papier, nožnice. Easy & more fun! :)



photos by me, Patrik, Dybä, some unknown

Komentáre

Obľúbené príspevky