WRCLW

"Už sme prišli z výletu nezmokli sme už sme tu, mamička nás pochváli, že sme všetko spapali..." sme vždy ako deti spievali v autobuse pri návrate z výletu keď sa pocity miešali: škoda že už výlet končí, ale ako sa hovorí všade dobre doma (najlepšie?) dobre tiež (občas:D). Návrat domov má úplne špecifickú vôňu a čím je dlhšia doba čo som preč, tým je vôňa intenzívnejšia. 
Ale po poriadku...
Náš výlet sa začal v Brne, kedže sme sa prihlásili s "pani" Soňou na exkurziu s českými kolegami, ale tento post bude výslovne o Poľsku, kedže to bolo moje "tenkrát poprvé" u našich Poľských susedov (áno ja viem hanba mi!) a tiež preto lebo Brno je vesmír sám o sebe a zaslúži si separé post. :)

Tak teda dzień dobry! :)

Našou prvou zastávkou bolo múzeum a uhoľná baňa Nowa Ruda, (len) po dvoch hodinách spánku a nechutných serpentínach bol príjemný chlad "dole v dole" celkom príjemným osviežením. 
Navyše to majú naozaj vymakané a super interaktívne. 10/10! :)

Soňa si napríklad vyskúšala na vlastnej koži (doslova!:D) zmenáreň made by banícky "permoník".
Takýto make-up nenájdete na žiadnom youtube tutoriali a navyše maska obsahujúca uhlie je teraz údajne in a pôsobí blahodárne na pleť!

Druhou zastávkou bolo mesto Swidnica
Na fotke Soňa s "kamoškou" Mariou Cunitz (Cunitia)- astronómkou, poľskou rodáčkou, ktorá v tomto meste prežila časť svojho života. Jednou z jej najväčších zásluh bolo napísanie knihy Urania Propitia,v ktorej sa venuje riešeniam Keplerovho problému (oukej fakt netuším wo co go ale ak niekto viete rada sa dovzdelám!). 

V Swidnici sme tiež navštívili Muzeum Dawnego Kupiectwa (niečo ako múzeum obchodu u nás). Výber toho čo ma zaujalo: pivné poháre a fľaše, slonie etikety (ofc!), dobový obraz varenia piva a držiak na korešpondenciu (taký by sa mi zišiel!).




Gotický kostol (katedrála) sv. Stanislava a sv. Václava/ socha- Ján Pavol II

 Stále nezodpovedaná otázka oka pozorovateľa- turistu: prečo sú všade samé kaderníctva alias "salon fryzjerski" a nikde žiadne kaviarne? No možno sa káva povie "fryz" alebo "fryzjer", veď keď jagoda nie je jagoda ale truskawka tak je možné všetko! :D

Poslednou zastávkou v tomto čarovnom meste bol Kościól Pokoju (Kostol "mieru"), ktorý jednoducho treba vidieť! Má kapacitu neuveriteľných 7 tisíc miest (to už je na taký slušný koncert! :D) a je z dreva a hliny. Vďaka svojej jedinečnosti je zapísaný v UNESCO. 

No nie sú tie dvere magické? 

Večerná prechádzka mestom Wroclaw a romantische pohľady

Všade samý kostol





Most Tumski (most zamilovaných), Wroclaw
Evidentne niekto bol tak zamilovaný že mu nestačilo "klasicky" zavesiť zámok s iniciálkami, ale vyšplhal až hore a v strede mostovej klenby umiestnil túto plaketu. :)

Krasnale (škriatkovia), ktorých možno nájsť po celom meste Wroclaw sú vyhľadávanou atrakciou. Bolo ich už umiestnených okolo 300 a je čím ďalej obtiažnejšie nájsť ich všetkých.
Nepočujúci, nevidiaci a vozíčkar sú symbolmi projektu Mesto bez bariér, ktorého úlohou je sprístupniť mesto (aj) handikepovaným návštevníkom.


nočný street art

 Okolo tohto miesta sme išli len počas dňa, ale hneď som si vedela predstaviť ako to tam funguje v neskorších hodinách. Plac Spoleczny je undergroundový urban priestor pre umelcov, alternatívcov (a hipsterov?:D). Nachádza sa v priestoroch podchodu na Mazowieckej 17.

Navštívili sme aj Muzeum Etnograficzne we Wroclawiu, ktoré sa nachádza v krásnych priestoroch- Dawny letni Palac Biskupów Wroclawskich.

Muzeum Regionalne w Środzie Śląskiej bolo fajn no našlo sa aj niekoľko bizarností, ktoré by určite vrelo prijali do Múzea gýča v Kremnici
Soňa si užila mučenie a keby mal niekto záujem pripájam Cennik kata z r.1532 :P.

Kościół pokoju, Jawor
"Kamoš" prvého dreveno- hlineného kostola. Má o niečo menšiu kapacitu (cca 6 tisíc ľudí), je tiež zapísaný v UNESCO a je krásny a čarovný ako zvonka tak aj zvnútra.

Muzeum Sprzetu Gospodarstva Domowego w Ziebicach
medené bábovky/ rodové stereotypy od mala/ luskáčik veverka/ galaktícká práčka/ mozaika/ luskáčik panáčik/ cedidlo na cestoviny/ výrobník zmrzlinový a naberačky :)

Našou poslednou zastávkou v Poľsku bolo Muzeum Wsi Opolskiej Bierkowice. Majú to tam pekné a upravené a najviac nás as upútal suvenír shop a celkovo vstupný priestor čím by sa mohli inšpirovať aj viaceré Slovenské múzeá v prírode/ skanzeny. Kritické oko avšak zaznamenalo určité nedostatky odborného a "autentického" (nemám rada to slovo:/) charakteru. Predsa len udre do očí keď sa na domčeku píše rok 1800 (a pár drobných) a izba je zariadená podobne ako súčasný byt vašej babky. Chybička se vloudila. Ale inak super a vstupné je myslím si smiešne ako vo všetkých múzeách kde sme boli (zväčša tak okolo 1 eura).






#ČO a KDE JESŤ a PIŤ
Pierogi! Na sladko aj na slano, s mäsom aj bez. Ja som vyskúšala Pierogi ruskie (s tvarohom, zemiakmi a cibuľkou) a tieto na obrázku (so špenátom, posypané syrom s troškou strúhanky a masla).
orientačná cena za porciu je 1-2 e.
Tip: treba hľadať zastrčené lokálne podniky, kde je veľa domácich!


Zapiekanka! 
Tú som dostala ako tip must eat a napokon sa nám podarilo naozaj za 5 minút 12 za posledné peniaze ochutnať tento (nie moc zdravý) skvost. Predpokladám že existujú rôzne varianty, tento bol so syrom, (šampiňónmi?), opraženou cibuľkou a kečupom a tatarkou. Toto je len polovica, celá porcia mala cca 30 cm a cena bola 1 evro.


Raw food! Zeleniny a ovocia bol všade dostatok a ponuka bola naozaj dobrá takže vegáni, a vegentariáni nemusíte sa báť ísť do Poľska! :P 
Jabĺčko z Biedronky (poľský supermarket), čo v preklade znamená lienka. :)
Inak lienka je veľmi pekné slovo a nie len v slovenčine, v češtine je to beruška aneb slunéčko sedmitečné, v slovinčine pikapolonica a v angličtine ladybird. Ňuňuňu :)

V Academus Pub, kde sme náhodou zablúdili sme ako inak neodolali lokálnemu pivu čapovanému do nelokálnych pohárov. (dávam mínus!)
Naľavo "rubínový" Koźlak, napravo nepasterizované svetlé Źyve (obe z pivovaru Amber). Cena pollitru bola niečo málo cez 2e (ale tak bolo to v centre centre).
V strede krásny súdok Delirium tremens, ktorý zdobil bar (taký chcem!)
Ochutnali sme aj Flammkuchen, niečo ako náš podplameník, ale tenšie so smotanou, pórom, syrom a slaninkou (sorry bro fotku nemám- boli sme príliš hladné :D).

Je piatok trinásteho, ste v európskom hlavnom meste kultúry pre rok 2016, prší, nemáte rezervačku a v centre sa snažíte nájsť miesto pre asi 20-25 ľudí. Znie to ako zlý sen, ale synchronicita stále funguje a nakoniec sme zakotvili na čele s poľskými študentmi v Tapas Bare Wroclaw. Strašne pekný interiér, milé barmanky, dobré pivo Lomźa (cca 1,6e/ polliter) a skvelé jedlo!!! Ja som si (omylom) dala bruschettu con salmón s lososom a avokádom a väčšinu osadenstva som inšpirovala lebo si začali objednávať to isté :D Cena za 2ks- necelé euro.

Síce som na základe odporúčania mala v pláne navštíviť úplne inú zmrzlináreň (Polish Lody, Wroclaw), no aj Amaretto gelato caffe v Swidnici bolo dosť kuul :D
Chválim interiér a detaily v ňom. Zmrzlina (mala som truskawku, teda jahodu!) bola dobrá a poctivá tak ako to má byť. V ponuke mali 24 druhov, zákazníkov celkom málo (teda oproti tomu na čo som zvyknutá v Koune :P)



 Tak teda dowidzenia!


photos by me & 1by Soňa


Komentáre

Obľúbené príspevky