SUMMER IN SWEDEN VOL I / Åhus & Kristianstad

Len v Piatok 30.6 v noci som dorazila do Malmö a v Sobotu už sme trielili na výlet do mesta Åhus. Cestou sme sa ešte zastavili v meste Kristianstad. Obe lokality sa nachádzajú na východnom pobreží južného Švédska, konkrétne regiónu Skåne. 
Vrámci leta je možné využívať tzv. letnú kartu Jojo Sommar (ktorá stojí 675 švédskych korún, tj. necelých 70 eur) a jazdiť tak naprieč celým regiónom autobusmi a vlakmi od 15.6 do 15.8. Áno, vo Švédsku prázdniny začínajú aj končia o dva týždne skôr ako u nás na Slovensku. Čo sa týka ceny lístka tak je to dosť lacné v porovnaní s bežnými cenami za dopravu. Tie sa väčšinou pohybujú okolo 10 eur za jednu cestu (vrámci regiónu- autobusom/ vlakom) a 2 eurá stojí jedna cesta vrámci mesta. Predplatné cestovné karty sa pohybujú v stovkách eur. 
 V Kristianstade sme si pozreli prírodnú rezerváciu a chránené vtáčie územie (Naturum Vattenriket), kde okrem vtáctva žijú aj uškatce. Na tie však človek musí mať šťastie alebo trpezlivosť (my sme nemali). Návštevnícke centrum je (takmer) celé z dreva a vo vnútri sa nachádza výstava o živočích a celkovej biosfére blízkeho okolia. Vstup je zdarma. :)



Prešli sme si park Tivoli (pozn.: tento názov nesie veľa veľa parkov všelikde v Európe), kde sme pozreli okrem všade prítomných (vo Švédsku) kačiek, aj sliepky a pávy. Tiež sme si všimli dúhové vlajky, čo upútalo našu pozornosť a napokon sme zistili, že v meste sa v daný deň koná LGBTQ Pride.
 Zaujímavosťou na tejto fotke je čierna sliepka za plotom, ktorá sa snaží prekopať ku kohútovi na druhej strane. Ten tam vytrvalo stojí a čaká na svoju "milú", usilovne hrabúcu sliepku. :D So romantic!

Keď ti kačice zatarasia cestu (bežná situácia), lebo majú rande v mláke. :)

 Po presune na námestie sme sa pridali k postávajúcim ľudom, čakajúcim na  Pride. Ten bol prekvapivo dlhý, súčasťou boli ľudia s vlajočkami, dúhovo a inak výrazne oblečení, deti, dôchodci, ženy, muži, psy, autá s vyhrávajúcou hudbou... Aj my sme vyfasovali vlajočky a "first aid kit", kde sa okrem štupľov do uší či náplastí mal nachádzať aj kondom, avšak ten už z oboch balíčkov niekto vybral. Good for them! :) :D
<3

Po sprievode sme sa presunuli autobusom do mesta Åhus, ktoré sa nachádza necelých 20 kilometrov od Kristianstadu. V tomto meste sídli fabrika známej vodky Absolut. V jej vnútri sme tentokrát neboli, ale na základe registrácie vopred by tam mal byť vstup (aj s prehliadkou) voľný. Inak font ktorý je typický pre Absolutku nájdete v tomto meste napríklad aj na informačných tabuliach. :)
Ďaľší runový kameň, ktorý som mala možnosť vidieť. Viacero ich možno nájsť v univerzitnom meste Lund. 

"Just a random church tower" :)
 Okienko Švédskej zmrzliny:
1. Veľkosť porcií: gigantické (v 2 z 3 prípadov)
2. Cena: v porovnaní s našimi cenami je to of course drahé (1 porcia: 2,5e / 2 porcie: 3,5e / 3 porcie: 4,5e), no vzhľadom na tie veľké porcie (aj keď asi záleží ako kde a pre koho) sa to dá. Treba šérovať! :)
3. Chuť: pomerne dobrá, a keď ja poviem že pomerne dobrá tak mi treba veriť, kedže som nejaký ten Piatok asistovala pri výrobe a predaji poctivej Koun zmrzky. :)

P.S.: Kompáč nie je milovník zmrzliny (to ja som :D), ale keď nefotí on mňa, tak fotím ja jeho a potom sa čuduje, že čo robím (no čo asi keď potom o tom chcem písať na blog, že jo?:D)...tak hádže takéto výrazy :P
P.S.2: na fotke môžete podľa oblečenia vidieť, že bola dostatočná zima na jedenie zmrzliny :D
(vlastnou lyžičkou- lebo eliminujeme odpad!:))


Prístav (starých) Švédskych zbohatlíkov. Nalodia sa aj s fľaškami vodky a šup na more. Čo tam po tom, že vo Švédsku je pitie na verejnosti zakázané. Na mori asi nie je verejnosť a ťažko povedať či  tam platia zákony čo platia aj na súši. :) Útechou im ešte môžu byť výpary unikajúce z komína fabriky, ktoré nám pripomínali rumové pralinky. :D
 The Absolut Company v plnej kráse. Ach tie tehlové stavby. <3 :)

Zrúcanina a iná fabrika v pozadí.

Pláž, kde sa zrovna konalo športové podujatie- zápasy v beach futbale. Hrali deti, dospelí, chalani, dievčatá a aj všetci spolu. Nejedno srdce feministky by zaplesalo.
A hrali barefoot!
"Načo ma fotíš?"/ "Čo robíš?"/ "Už zasa?" :D

A napokon obaja s impozantným nápisom a polícia ktorá nám urobila fotobombing!

Hej Åhus! Vi ses igen :) 


photos by me & one by Kompáč & last one by my very clever samospúšť
trip guided by Kompáč

Komentáre

  1. to sú krásne fotky úžasného miesta! :).
    počasie podobné ako v Liberci, ako vidím... :D.

    KEJMY ♥.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem! :), no počasie je tu momentálne nevyspytateľné, v jednu chvíľu prší, potom svieti slnko a keď sa to spojí tak vidno dúhu :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky