KAM NA PIVO V BRATISLAVE

K letu viac ako kúpanie či slnenie sa patrí pitie dobre (akurát) vychladeného piva s dobrými ľuďmi. Lebo pivo dělá hezká těla. Lebo slnenie sa nie je vlastne až také kuul a zdravé. A kúpanie sa v preplnených bazénoch či bačorine so sinicami tiež nie je až tak kuul. Hold, život v meste má svoje tieň_isté stránky. No na rozdiel od dzedziny tu možno okúsiť nie len p(od)ivné krčmové "klasiky", ale aj lepší šmak z rôznych pivovarov ne/slovenských. Stále novo vznikajúce podniky a minipivovary sa predbiehajú v čapovaní a to nás teší!
Ozaj! Keby ste naozaj túžili čvachtať sa vo vode tak tento rok sú kuul jednodielne plavky!
(muži to hold majú ťažšie no...)
Takže už žiadne výčitky, tri krát hurá pivu a zmrzline! :D

All you really need is love & beer & icecream!
Užívajte leto!

 Hostinec na Šanci, Šancová 54
Za posledného pol roka pre mňa top podnik čo sa týka pomeru lokality, cien a kvality.
Určite som ho navštívila najviac krát.
Trnavské pivko Sessler, svetlé, tmavé, pšeničné a špeciály od JAMA Craft Brewery

 Lokál u Františkánov, Františkánske nám. 10
Veľmi príjemný podnik takmer v srdci Bratislavy, ceny práve preto o niečo vyššie, ale zasa taký staromestský "štandard".
Dá sa sedieť vonku vo dvore, čo je práve v letné večery veľmi príjemné. Pozor na miestnu mačku pri konzumácii jedál! Rada skáče na stoličky a niekedy aj stoly. Pivo jej našťastie nechutí. :P
Pivká čapujú rôzne a menia ich, napríklad aj Wywar, Karpat, Permon, Damian a i.

KC Dunaj, Nedbalova 3
Kácečko je jedna z mojich srdcoviek a istota keď človek nevie "kam z konopí". Jednak je tam tá naj terasa s výhľadom na hrad a super akcie počas leta i mimo neho. :)
Z pivných stálic sú to Hubertus Kácov, Kout na Šumavě (aj tmavý!), sem tam nejaký špeciál a pre milovníkov ciderov Opre´.

Rudolfinum, Šafárikovo námestie 7
Prvý oficiálny podnik pivovaru Krušovice na Slovensku otvorili len začiatkom tohto Mája. 
Ochutnať možno svetlé 10 a 12, tmavé, rezané, špeciál Mušketýř, ako aj pšeničné.
Interiér je naozaj pekný a obsluha na naše pomery o niečo lepšia ako priemer aspoň čo som zažila ja. Pozitívna je aj dostupnosť či už MHD (zastávka električky hneď pri podniku) tak aj pre peších a cyklistov! :)


Papichulo, Americké námestie 1
Veľmi nezvyčajný podnik, zrejme prvý svojho druhu v Bratislave. Kedysi v jeho priestoroch sídlili verejné WC, po rekonštrukcii tam možno zájsť na dobré pivko a na WC následne vlastne stále. :P Hore "nad" podnikom sa nachádza teraska v štýle "palety z Kauflandu & hippie/rybárske dekorácie", no chilluje sa tam dobre (dokým nezačne pršať!:D). 
Dolu je to tiež veľmi útulné, no fajčí sa tam. /mínus bod!/
Čapujú pivká ako Stupavar, Wywar, sem tam nejaký ten špeciál či ALE, no pozor sú to 0,4!

Steinplatz, Kamenné námestie 1
Koncept podobný ako Papichulo, aj toto sú bývalé záchody no v o niečo lepšej lokalite. :D
Tento podnik je "výhodný" najmä pre všetkých "richman-ov", pretože toto ako by v Brne povedali "hladový okýnko" sídli hneď vedľa. 
Ponuka pív je obstojná, no takisto 0,4 namiesto "pollitra" po vzore zmenšenia objemu "poldecákov". 
Svätojánska 10, Mazák 11, Sessler 11,5, Jama 12, Wywar Ján 13, Lucky Bastard India 15...
Pozornosť podniku je miska chrumiek, ktorú s radosťou aj doplnia (keď vidia pažravých konzumentov), čo považujem za celkom milé :).

Česká pivnica, Radlinského 39
V tomto podniku som uplynulý rok zažila okrem "normálnych" pivných posedení aj oslavu 50tky jedného pivného nadšenca a taktiež stretávku zo základnej školy. Myslím že obe dopadli výborne. Podnik je členený na vnútornú časť- pivnicu (prekva_pivo) a vonkajšiu krytú terasu. Špeciálne pivnica ja priestor ktorý sa k pivu proste hodí minimálne z lingvistického hľadiska.
Ale k veci! Pivo majú výborné: Bakalář 10, 12 (za studena chmelený), 14 medový špeciál, Pražačka 10, Černovar 11,5 (tmavé) ale aj nejaké to nealko pre šoférov. 
Za zmienku taktiež stojí aj jedlo ktoré majú v ponuke, čo ocenia milovníci (nielen) českej kuchyne.  

Café di Praga, Krížna 17
Roztomilý podnik s dobrým pivom. Ponuku pív obmieňajú no na svoje si prídu milovníci Stupavaru, Bernarda no tiež pivných špeciálov (momentálne Flekovského). 
V podniku bývajú aj mini koncerty či už bluesového alebo jazzového charakteru, kedy pitie piva dostáva úplne nový rozmer.
Jediným tmavým bodom pre mňa osobne je to že v podniku sa fajčí.

Koliesko, Račianske mýto (pri ihrisku)
Last but not least...trocha nostalgie. Tento nezabudnuteľný podnik (bufet?) pre ľudí žijúcich v okolí Trnavského/ Račianskeho mýta na moje prekvapenie stále funguje a dokonca aj čapuje pivo! Ako mestské dieťa, ktoré "vyrástlo" na tomto detskom ihrisku si uvedomujem aké skvelé muselo byť "trávenie" voľného času s deťmi pre pivu-chtivých rodičov. 
Prvé odreté kolená sa tak obišli bez zbytočného hnevu a kriku a deti nikto nenaháňal domov a mohli sa hrať do sýtosti pokiaľ bolo Koliesko otvorené, takže všetci boli spokojní. :)
Čapujú Urpiner, čo nie je také zlé, za ostatnou ponukou si treba zájsť priamo tam, lebo internety o nich nevedia, taký je to underground! :D
Kto by sa chcel popritom intelektuálne vyžiť, pri Koliesku sa nachádza aj knižná búdka. :)


Samozrejme aj iné podniky sú sympatické a fajn na (letné) pobudnutie, menovite napríklad:
Le Šenk, Skupinová terapia, Pod kamenným stromom, La Putika, Ginger cafe Gallery (aktuálne letná pauza), Čierny pes, A4, Randal, Dungeon...
...a mnohé Bratislavské minipivovary, ktoré snáď dostanú priestor v niektorom z ďalších príspevkov...
...no a  mnohé ostávajú zatiaľ neobjavené.

Nejaké ďalšie tipy? Ak máte tak píšte a pivná polícia navštívi, odfotí a okomentuje :) 



photos only by me

Komentáre

Obľúbené príspevky