MINIMALISTICKÉ/ ZERO WASTE TIPY NA DARČEKY


 
Nie je všetko zlato čo sa blyští a nie je darček ako darček. Niektorý darček poteší, iný hneď v hlave spustí otázky a pripomienky ("Kam tú kravinu dám?", "Je to vôbec moja veľkosť?" "Ďalšie ponožky?" "Ďalšia sada hrncov?"...) a po príchode domov skončí v lepšom prípade v garáži, či pivnici na dlhé roky. V tom horšom skončí v koši. Možno si niekto povie, že veď kto by vyhadzoval darčeky, no pamätám si na pohľad do našich kontajnerov po sviatkoch. Je to smutné, áno. Ale týmto situáciám vieme (aspoň niekedy) predchádzať. Keď sa nás opýtajú, čo chceme na Vianoce, nesmieme povedať: "Nič". Lebo práve potom dostaneme pyžamo, ponožky a hrnce. Čo by nevadilo, ak by sme ponožiek nemali už plný šuflík (a áno, stále máme len 2 nohy), pyžamo také tesné, alebo príliš voľné (lebo sme pribrali, alebo schudli) a hrnce také, v ktorých sa všetko pripáli a navyše veď...tie staré sú stále dobré. 

Dala som teda dokopy zopár tipov na bezobalové (zero waste), nízkonákladové, ale aj lokálne a hand made, nové aj z druhej ruky, a dokonca aj také, ktoré nestoja takmer nič. :) 

Tak teda príjemné bezstresové nakupovanie (s rozumom)! prajem :)


1. BAZÁR

a.) 26th IWCB Christmas Bazaar v Starej Tržnici/ 26.11.2017
10:00-17:00

b.) Predvianočný bazár v Kalabe / 26.11.2017
10:00-13:00

c.) Neobyčajný bazár 2017 v Satori stage / 26.11.2017
13:30-21:00

d.) Decembrový Burzoblšák #29 na Drieňovej / 2.12.2017
8:00-14:00

e.) Vianočný bazár chalaňov v NOCke (tam kde je aj Kunstahalle) na Nám. SNP/ 8.-10.12.2017
denne 10:00-21:00





Už zajtra, 25.11.2017 po celom Slovensku! :) O čom to celé je a kde všade môžete prísť a priniesť veci, prípadne si aj niečo odniesť, TU.


3. HAND-MADE & LOKÁL: 

10:00-20:00

b.) Urban market 2017 (Winter Edition) v Mlynici na Turbínovej ul. / 8.-10.12.2017
08.12.: 16:00- 00:00 (predajná časť do 21:00)
09.12.: 11:00- 03:00 (predajná časť do 21:00)
10.12.: 11:00- 19:00 (predajná časť do 18:00)

9:00-21:00



4. ZÁŽITOK

Pre milovníkov kultúry lístky do divadla, kina, či na koncert, pre ubolených a tých čo majú radi relax masáž, alebo pobyt v saune a pre dobrodruhov letenka, výlet, či dovolenka. :)



5. DO PRASIATKA

  V dnešnej dobe ľudia moc nešetria (drvivá väčšina). Či už sa jedná o prírodu, vlastné zdravie, no napokon aj peniaze. Odložiť si hotovosť vo forme zálohy na neskôr je tiež jeden z variantov. Peniažky tak môžu poslúžiť na výlet, či dovolenku (alebo niečo celkom iné) v teplejších mesiacoch.
My ideme tento variant zrealizovať tento rok s mojím priateľom! :)  



6. VLASTNÝ KUPÓN 

Ľudia často hovoria že na darčeky minú kopec peňazí. Ale núti ich niekto? Nie! Vlastný kupón s nejakou činnosťou, ktorú viem, a niekto iný nevie, alebo možno by sa ju chcel naučiť obohatí nielen obdarovaného, ale aj darcu. Že čo také napríklad? 
Domáci kurz varenia/ pečenia, výmena žiarovky, raňajky do postele, upratanie bytu a mnohé iné. Stojí to nič. Len troška kreativity, zamyslenia a kúsok papiera. Lebo veď, čo je cennejšie ako čas, ktorý môžeme stráviť s tými, ktorých máme radi? A ešte sa pritom aj niečo naučiť! :)   


7. ČLENSKÉ

Ja napríklad nemám ani Spotify, ani Netflix a zas až tak mi to nechýba. Aj keď Spotify by možno stálo za hriech. Milovníkov hudby, či seriálov niečo takéto určite poteší. Členské môže byť tiež vo forme permanentky do fitka, na jógu, alebo kurz ľudových tancov. Kreativite sa medze nekladú, záleží čo má rád a čím žije budúci obdarovaný. :)



7. CHARITA
Možno toto slovo veľa ľudí berie na ľahkú váhu. A vlastne často nevieme, čo si pod ním predstaviť. Ja charitu vnímam ako istý sprostredkovateľský kanál, ktorý prepája tých čo majú dostatok/ nadbytok a tých čo majú málo, alebo nemajú. Nech už to je ktokoľvek a kdekoľvek. Viem že veľa ľudí z môjho okolia si aj to Nota Bene kúpi, aj odnesie nepotrebné šatstvo "na charitu". A ono je to možno klišé, že sa Vianoce tak spájajú s charitou, ale no a čo! Aspoň raz za rok niektorí ľudia prejavia svoju ľudskosť. Či je to úprimné, alebo póza (v niektorých prípadoch) je na inú debatu. Každopádne keď máte (náhodou) dostatok, hypotéka sa spláca skoro sama, deti neplačú od hladu a vy nepotrebujete na poličku nové sošky tak sú tu napríklad možnosti ako: 
Cez skutocnydarcek.sk (alebo aj .cz) možno niekomu na Slovensku, alebo v zahraničí darovať napríklad kozu, mesiac doučovania, alebo aj záchod. A o darovaní dostanete aj certifikát! Pre mnohých z nás banality, pre veľa ľudí hotový zázrak a životný míľnik. Je to super projekt neziskovky Človek v ohrození. Sledujte ich na ich FB, alebo cez ich web! :) 
Druhým projektom hodným sledovania a aj podpory je určite Lesoochranárske zoskupenie VLK, ktoré pôsobí ako mimovládka a tiež robí super veci. Okrem iného ich je možné podporiť kúpou vlastného stromu. Ako to celé funguje sa dozviete TU. Tiež dostanete list symbolického vlastníka, no môžete tento svoj strom potom aj navštíviť. Ja zatiaľ ten svoj ešte nemám, ale verím, že to príde. :)



9. HUDBA & KNIHY

Púštate si CDčka? Ja popravde moc nie. A kazety? Tak to už vôbec. Ak tak platne (len tie sa ťažko prenášajú v príručnej batožine, to mi verte :D). Albumy vo formáte MP3 však vieme využiť asi všetci, vždy a všade. Môžeme si ich pustiť z počítača, mobilného telefónu, či MP3 prehrávača. Good deal, a ešte sa to nestratí, nezničí, nezapráši. Čo sa týka knižiek tak ja stále preferujem tie papierové (predsalen tá vôňa a všetko!), no poznám ľudí čo si fičia na elektronických knihách, a možnože to aj ja raz vyskúšam...takú čítačku. Na cesty je to určite mega! Ale celkovo...knižky a hudba...nech už je to v akejkoľvek podobe sú super darčeky! :)




10. BONUS TIP 

Ak plánujete nejaké nákupy realizovať cez e-shopy, či už zoot.sk, pelikan.sk, zlavomat.sk, booking.com, econea.cz, či mnohé iné (Slovenské a České), máte možnosť podporiť niektorú z neziskových organizácii, či občianskych združení u nás alebo v Českej republike. Nebude Vás to stáť nič (fakt ani cent!), len pár kliknutí navyše. E-shopy potom časť tržieb (okolo 2-3%) venujú organizáciám. Pred nákupom stačí ísť cez stránku Dobromat.sk a potom pokračovať klasicky v nákupe na vybranom e-shope.

Touto formou je tak možné podporiť naozaj dobré projekty a zmysluplnosti v našej krajine. A to chceme predsa všetci! :) 




All photos from our family Christmas 2008-2016

Komentáre

Obľúbené príspevky